Linkbuilding: de belangrijkste do’s en dont’s op een rij
Wil je hoger in de zoekmachine komen? Dan is linkbuilding essentieel. Natuurlijk gaat het er wel om dat je het dan op de juiste manier aanpakt, zodat je hoger scoort in Google. Als je zomaar wat linkjes plaatst, dan is de kans groot dat Google je afstraft. Hoe pak je linkbuilding goed aan? En wat zijn de do’s en don’ts?
Do: Goede en verrassende content
Goede content wordt vaker op social media gedeeld en iedere share zorgt weer voor een link naar jouw website. Als veel andere websites jouw content als bron in hun artikel gebruiken, ziet Google jou als een expert. Neem de tijd voor het schrijven van een goed artikel en wees verrassend. Je content springt er dan uit en de kans is groot dat Google jou ziet als autoriteit.
Don’t: Kwantiteit boven kwaliteit verkiezen
Verkies kwaliteit boven kwantiteit. Het is geen probleem als je veel links verkrijgt, maar het is wel belangrijk dat het relevante links zijn. Ook moeten de links niet in grote getalen tegelijk worden geplaatst maar worden verdeeld over langere tij. De links moeten dus kwalitatief goed zijn. Als je tientallen links tegelijk aanmeldt op een startpagina, zal Google je daar alleen maar op afstraffen.
Do: Zorg voor lokale links
Focus jij je op de lokale markt? Richt je zoekmachine optimalisatie dan daarop. Stel dat je bruidsfotograaf bent in Arnhem en een ruil linkt met een ander. Je doet er dan goed aan om de anchortekst ‘Bruidsfotograaf Arnhem’ te gebruiken in plaats van ‘Bruidsfotograaf’. Er zijn immers veel meer concurrenten op de term ‘Bruidsfotograaf’. Bovendien focus jij je niet op de Nederlandse markt, maar op Arnhem en de provincie Gelderland. Zorg er wel voor dat je voorzichtig bent met exacte anchorteksten met veel zoekwoorden, gebruik hiervan maximaal 25%.
Don’t: Altijd dezelfde anchortekst gebruiken
De zoekmachine beoordeelt je website op tientallen punten, zoals anchorteksten. Als je gebruikmaakt van een relevante anchortekst die echt iets zegt over je pagina, geeft Google je een hogere waardering. Gebruik dus geen tekst als ‘klik hier’, maar schrijf een relevante anchortekst voor de pagina waar je naar verwijst, zoals ‘Hoe werkt linkbuilding’.
Do: Zorg voor voldoende interne links
Interne links zijn net zo belangrijk als externe. Met goede interne links kan Google jouw website makkelijker indexeren. Als Google ziet dat er veel interne en externe links naar jouw homepage verwijzen dan indexeert de zoekmachine jouw homepage als de belangrijkste pagina.
Don’t: Alleen links naar je homepage plaatsen
Laat niet alle interne en externe links naar je homepage leiden, maar zorg ervoor dat de links ook naar andere relevante pagina’s van je website verwijzen. Op die manier bouw je een organisch netwerk op en hiermee scoor je punten bij Google.
Wil je meer hulp op het gebied linkbuilding? Of wil je de interne en externe linkbuilding helemaal uitbesteden? Neem contact op voor vrijblijvend advies over linkbuilding.